Meditatie

February 10, 2010 at 12:11 pm (Adevaruri) (, , , , , , , , , , )


Cu totii am avut momente in care ne-am spus ca viata ne joaca feste, e impotriva noastra. Am ajuns sa ma multumesc doar cu liniste si sa opresc necesitatea asta a firii umane de a cauta fericirea. Vreau sa fac psihologie inversa cu fericirea pentru ca de fiecare data cand am fost fericit nu a durat mult si m-a durut enorm cand s-a terminat si totusi inca sunt in dubii, inca pun in balanta un pic de fericire si o gramada de durere de dupa.Poate mi s-au intamplat prea multe deodata.

Poate nu am fost eu atent cu lucrurile care m-au facut fericit si mi-am dat seama mai tarziu, dar sunt unele lucruri cu care am fost atent si tot nu au durat…nimic din ceea ce ne face fericiti nu dureaza o vesnicie dar macar sa dureze atat cat e normal sa dureze. Se spune ca ceea ce nu te omoara te face mai puternic…nu ma simt deloc puternic, poate in timp o sa ma faca nepasator, nu o sa ma mai afecteze cand mi se intampla ceva, o sa fiu pregatit sa indur orice, ca un munte de piatra…dar sunt om nu munte si oamenii au sentimente fie ele controlate sau nu si nu le putem nega sau da la o parte.

De fiecare data cand se intampla ceva ne spunem “Fi puternic, o sa treaca, viata merge inainte” o sa fie bine”…cand? ajungi sa iti insusesti vina pentru orice lucru care ti se intampla si incerci sa te schimbi pentru unii in bine dar pentru alti vei fi mai rau, incerci sa inveti din greseli dar pentru alti poate nu toate sunt greseli, repari ceva strici altceva. Se intampla ceva rau “Ce am mai facut acu?” cautam o explicatie pentru orice pentru ca asa ne e natura pana ajungem la stagiul in care realizam ca nu putem multumi pe toti dar incercam sa multumim persoanele pe care le iubim, persoanele apropiate, familia. Pentru ei trebuie sa fim mai buni, dar asta ne face oare fericiti? Fericiti suntem cand facem cate o fapta buna, suntem multumiti de noi insine….dar nu dureaza, fericirea in sine nu dureaza, ce ne face fericiti ne va face fericiti o perioada de timp..dupa care ne va face doar sa ne simtim bine si din nou avem nevoie sa fim fericiti.

De fiecare data cand suntem tristi orice fraza ne trece prin cap incepe sau contine “Sper sa..”, atat ne ramane cand suntem tristi .. speranta.Si speri si speri si iar e bine si ai impresia ca esti in varful lumi si nimeni si nimic nu te va da jos deacolo si iar suferi si iar speri. Si in afara de sinucigasi astai de pe la TV labili psihic, toti, dar absolut toti suntem niste luptatori, cadem si ne ridicam ori de cate ori e nevoie indiferent de distanta de la care am cazut, indiferent de motivul pentru care ne aflam jos….dar cat? Cat timp?…avem acest timp?, il avem dar se duce fantastic de repede.

De fiecare data dupa ce patim cate ceva ne intrebam “De ce?” sau “De ce mie?” si raspunsul vine, vine sau intrebarile astea dispar din mintea noastra pentru ca tot de atatea ori ne intrebam “As fi putut sa fac ceva sa nu se intample?” si de multe ori descoperim ca da, puteam face ceva. Cand nu puteam face nimic suferim de-ajuns de mult incat sa acceptam faptul ca atare si sa trecem peste iar combinatia speranta+timp devine cel mai bun aliat al nostru.

Dar ce facem cand ramanem cu speranta si simtitm ca nu mai e timp? Ca fiecare secunda care se scurge fara sa facem ceva e fatala? Nimic …..incercam sa ne linistim, sa ne calmam….pana la urma linistea aduce fericire!!!?? Nu stiu cine a spus ca fericirea e un vis dar cred as putea explica de ce a spus asta. Pentru ca in vis suntem fericiti, in orice vis,  este ca si o definitie a fericirii si asta face ca visul sa fie cel mai puternic fenomen uman existent, un alt aliat al nostru cand suntem tristi.Toate lucrurile triste care ni se intampla sunt pretul momentelor de fericire din urma.Trebuie sa existe o balanta cumva.

Pana la urma ce ar fi viata fara lucrurile astea? Cum am sti ce e binele fara sa stim cum e raul? Cum ar fi sa fie toate roz? Am fi niste melancolici, niste papusi pe sfoara usor de manipulat dar fericite….oare?

O meditatie spontana asupra careia o sa reflect mai bine acum ca o vad scrisa.

Advertisements

5 Comments

 1. marylina said,

  invata sa iubesti lumea si sa fii fericit in imperfectiunea ei. Cauti ceva ce nu exista, fericirea despre care vorbesti tu e intruchiparea perfectiunii…. Nu suntem perfecti, nimic nu e, dar suntem ideali, vezi postul meu cu “imperfect dar ideal” si o sa intelegi mai bine ce vreau sa spun ca acu` tre sa plec la birou. te pupa fata.

 2. flacaruie said,

  Nu vreau perfectiune…….vreau ca toate lucrurile sa isi urmeze cursul lor firesc, sa se termine cand ar trebui sa se termine pentru ca suferinta sa fie mai mica. Sunt constient ca nu o sa se intample, dar asa ar fi ideal.
  Perfect pentru mine nu exista decat ca si cuvant din dictionar pentru a reprezenta apogeul inexistent pe care vrem sa il vedem in orice lucru, il exploatam atat de tare pana ajungem sa spunem “e perfect”. Deci “perfect” e un terment de comparatie. Ce e perfect pentru unii nu e perfect si pentru altii, poate pentru ca acei altii vor mai mult. “Perfect” difera de al persoana la persoana si de la lucru la lucru.Daca pe tine ceva te multumeste din toate punctele de vedere poti spune ca e perfect, daca stai sa cauti numai defecte nimic nu o sa fie perfect mereu se va gasi ceva neregula. Cuvant greu “perfect” asta.

 3. DINA said,

  emo style on ??? moamaa cata filozofie nu am avut rabdare sa citesc tot :D.. .vrei ca lucrurile sa isi urmeze lucrule lor firesti pei .. . MORI ne nastem traim si murim….
  si lucrul actiunea in sine de perfectiune este doar 1 cuvant si nu exista
  Intotdeauna se va gasi ceva ce nu intra in aceasta perfectiune. Este doar un cuvant pentru care nu vei gasi o explicatie, precum este si cuvantul “dragoste”. putem avea aceeasi discutie filozofica si despre cuvantul dragoste cum putem avea si pentru cuvantu perfect cat si despre multe alte cuvinte in care putem sa filozofam pana la infinit fara a ajunge la un raspuns concret!

 4. flacaruie said,

  Asta ziceam eu….
  Oricum postul nu e despre perfectiune.

 5. Autentic Romaneste said,

  ce sa mai filozofam … Viata este un rau de durere ce se termina in bucuria de a fi :))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: